Videovigilància a l'Empresa

Videovigilància a l'Empresa

En principi els sistemes de videovigilància o CCTV es van desenvolupar per intentar garantir la seguretat de l'entorn, les instal·lacions i les persones. Però és clar que una finalitat molt comuna és utilitzar els sistemes de CCTV moderns per controlar l'activitat i la productivitat dels empleats en horari laboral.


La pregunta és, és legal utilitzar les imatges registrades per sancionar un treballador per una actitud deslleial o com a prova per justificar un acomiadament?


La resposta és Sí. Però compte.


Com ja hem comentat en un altre post, la LOPD permet a les empreses privades gravar a nivell empresarial o comercial sempre que s'informi a través dels cartells obligatoris. En aquest sentit i per tal de mantenir la seguretat dels béns i les persones no cal demanar autorització a ningú. Cal recordar que està prohibit enregistrar imatges de la via pública. Fins aquí, tot OK. Però això no significa que puguem fer servir les imatges per les braves per sancionar un treballador o utilitzar-les com a prova per a un acomiadament, per exemple, ja que estaríem vulnerant la LOPD.


Si la finalitat és una altra que mantenir la seva seguretat, cal obtenir el consentiment del treballador informant-lo amb claredat que serà gravat amb un fi concret, de qui tindrà accés a les imatges i per a què i quant temps se'n van a mantenir aquestes imatges. És comú, incloure alguna clausula al contracte de treball per evitar-nos problemes. Sense aquest consentiment, mai no podrem utilitzar les imatges registrades com a prova contra l'empleat, ja que estaríem vulnerant el dret fonamental a la protecció de dades de caràcter personal. Ja hi ha alguna sentència que ha anul·lat l'ús d'enregistraments utilitzats amb aquesta finalitat, per fer-se sense el consentiment exprés del treballador.


Els sistemes de videovigilància cada cop són més sofisticats, de més qualitat, amb capacitat d'anàlisi, etc. Així que cada cop es fa més necessari per als usuaris d'aquest tipus de sistemes conèixer la legislació que els pugui afectar. Recordem que el desconeixement de la llei no eximeix del seu compliment.Ruva Seguridad - Cámaras de Vigilancia - Plaça Vapor, 17 - 08915 Badalona - Barcelona · (34) 93 464 79 69 · info@ruvaseguridad.comWhatsApp
WhatsApp WhatsApp
X
Pregunta

Hola,
¿en que podemos ayudarte?

Abrir Chat Abrir Chat